Klassieke hachee maken

Klassieke hachee maken

Klassieke hachee is zo’n typisch Nederlands gerecht dat normaliter gemaakt wordt van hacheevlees en ui. Tegenwoordig kopen we dit hacheevlees, dat eigenlijk gewoon rundvlees is, kant en klaar gesneden in de supermarkt, maar je kunt er bijvoorbeeld ook riblappen of runderlappen voor gebruiken.

Dit kun je in dat geval gewoon zelf met een scherp mes in stukjes snijden ter grootte van een dobbelsteen.

Vaak wordt bij de hachee aardappelpuree gegeten, of gebakken aardappelen. In enkele gevallen zelfs brood of gekookte rijst. Maar dat ligt natuurlijk vaak aan de voorkeur die je zelf hebt.

Traditionele hachee maken, en dit is al een erg oud recept, is niet moeilijk en gaat op de volgende manier. Niet moeilijk, maar het gerecht heeft wel een beetje tijd nodig. Daarbij kunnen we stellen dat het vlees malser wordt als het langer blijft sudderen.

Recept hachee maken

Ingrediënten

  • 5 uien
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 600 g hacheevlees
  • 2 eetlepel tarwebloem
  • 500 milliliter lauwwarm water
  • 1 vleesbouillonblokje
  • 2 eetlepel azijn
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels

Bereiding
Uien schoon maken en in grotere stukken snijden.

In een koekenpan de boter laten smelten en daarin het vlees aanbakken terwijl je dit regelmatig omschept.

De stukken ui kun je toevoegen en 2 minuten laten bakken.

Het vlees bestrooien met zout, peper, en de bloem. Schep dit om en voeg het water toe, gelijk met het bouillonblokje. Zorg ervoor dat het vlees net onder water staat. Zo niet nog wat toevoegen.

Nu voegen we de azijn, de suiker, de laurierblaadjes, en de kruidnagels toe.

Breng het geheel aan de kook, verlaag het vuur en doe de deksel op de pan. Het moet nu nog zachtjes blijven koken.

Laat het nu op deze manier gedurende minimaal 3 uur zachtjes koken.

Nadien eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.